Program

28/09/2024

Umetna inteligenca za boljše razumevanje dihalnih težav pri kratkogobčnih psih in mačkah

Na delavnici bomo raziskali, kako UI pomaga pri prepoznavanju in obravnavi dihalnih težav pri kratkogobčnih živalih.

Arhiv Vladimire Erjavec

Humanistika Logo

V zadnjih letih smo priča hitremu razvoju umetne inteligence (UI), ki v veterinarski medicini prinaša številne možnosti za izboljšanje diagnostike, zdravljenja in dobrobiti živali. Kratkogobčne pasme psov, kot so mopsi, buldogi, bostonski terierji in pekinezerji, so zaradi svojega videza in prijaznega značaja vedno bolj priljubljene. Vendar selektivno parjenje za dosego značilnega videza s skrajšanim obraznim delom povzroča zožitev zgornjih dihalnih poti, kar vodi do brahicefaličnega sindroma. Na delavnici bomo raziskali, kako UI pomaga pri prepoznavanju in obravnavi dihalnih težav pri kratkogobčnih živalih. Izpostavili bomo etične vidike vzreje teh pasem ter predstavili, kako UI prispeva k boljšemu razumevanju njihovih zdravstvenih težav. 

Program

28/09/2024

Promocija preliminarnih rezultatov o dojemanju študentov o ChatGPT

Predstavitev preliminarnih rezultatov mednarodne študentske raziskave o prvih izkušnjah s ChatGPT.

Ilustracija Agate Lielpētere

Humanistika Logo

Preliminarni rezultati mednarodne študentske raziskave o prvih izkušnjah s ChatGPT bodo predstavljeni na treh znanstvenih mednarodnih konferencah. Predstavitev rezultatov bo potekala v obliki predavanj in diskusij v izbranih sekcijah, pri čemer bodo ključne ugotovitve na zanimiv način prikazane na infografiki, ki jo bodo prejeli vsi udeleženci sekcij. Hkrati bodo vsi udeleženci pozvani k sodelovanju v predvideni prihodnji ponovitveni študiji z namenom raziskati dolgoročnejši vpliv ChatGPT na visokošolsko izobraževanje. S tem želimo spodbuditi širšo znanstveno razpravo o vlogi umetne inteligence v izobraževanju in raziskati možnosti za nadaljnje izboljšave ter prilagoditve učnih metod. 

 

priponka

Letak

Program

28/09/2024

Ustvarjanje glasbe z umetno inteligenco

Predstavili bomo glasbene uspešnice, ki jih ustvarja umetna inteligenca na Japonskem. S pomočjo programov bomo poskusili oblikovati lastno pesem.

Vir: www.deviantart.com

Humanistika Logo

Predstavili bomo glasbene uspešnice, ki jih je ustvarila in jih ustvarja, umetna inteligenca na Japonskem. Tak primer je Hatsune Miku, virtualni idol in kulturni fenomen, katere glas je produkt programske opreme Vocaloid, ki poustvarja človeške pevske glasove z uporabo posnetkov človeških glasov. S pomočjo programov kot so SongR, CREEVO, Mugen miku bomo poskusili oblikovati lastno pesem in mlade spodbuditi k razmišljanju o prednostih in pomanjkljivostih uporabe umetne inteligence pri ustvarjanju glasbe. 

Program

28/09/2024

Obisk robotke Lili na osnovni šoli

Otroke bosta obiskali Maša in robotka Lili, ki bosta predstavili možnost uporabe robotov.

Arhiv Marionetnega gledališča Jurček in Katapult Robotika

Humanistika Logo

Otroke bosta obiskali robotka Lili iz Katapulta Trbovlje in Maša Jazbec, ki bosta predstavili možnost uporabe robotov. Osnovnošolci pa bodo kreativno sodelovali. 

Program

28/09/2024

Od elektronskih zapisov do umetne inteligence

Kje vse uporabljamo jezikovne tehnologije in kako nam lahko pomagajo pri učenju tujih jezikov ali kreativnem pisanju.

Fotografija: Erika Marolt, Slovanska knjižnica MKL

Humanistika Logo

Kje vse uporabljamo jezikovne tehnologije? Kako nam lahko pomagajo pri učenju tujih jezikov ali kreativnem pisanju?  Na delavnicah za dijake in študente bomo skupaj odkrivali različne vidike digitalnega na primeru slovenščine in slovaščine (strojna analiza govora in besedil, sinteza in razpoznava govora, ultrazvočna metoda raziskovanja artikulacije in uporaba pri pouku tujih jezikov).