NovicaSem vzgajala sokola – Koncert nemške srednjeveške ljubezenske lirike

28/09/2023

V Mestnem muzeju v Ljubljani se je 13. septembra 2023 odvil koncert nemške srednjeveške ljubezenske lirike, minezanga. Koncert je del projekta Evropska noč raziskovalcev Humanistika to si ti!, v okviru katerega so nastali slovenski prevodi poezije minezengerjev. Prevodi so že bili objavljeni v knjigi Minezang – Nemška srednjeveška lirika, ki je spomladi izšla pri Založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Avtorica teh izvrstnih, občutenih prevodov ali bolje prepesnitev, opremljenih z imenitnimi komentarji, je ambasadorka Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti! Mateja Gaber.

Njeni prevodi so na koncertu doživeli svoj polni izraz v uglasbitvah Janija Kovačiča in Alda Kumarja in njunih izvedbah ter izvedbah Marjane Benčina, Eme Krečič, Mite Pahor, Erazma Izidorja Grafenauerja in Valentina Sojarja. Verzi minezengerjev namreč niso bili namenjeni prebiranju v samoti, temveč vznesenem petju pred visokimi damami in njihovimi predanimi častilci. In vendar ima le malo teh pesmi srednjeveškega časa danes ohranjene svoje melodije. Na koncertu so jih spet vse dobile, melodije našega časa.

 

Koncert je s svojim govorom, s katerim je poslušalce popeljal v čas srednjega veka, med verze minezengerjev in njihova občutja o ljubezni, odprl Sašo Jerše, vodja projekta Noči.

 

Lepo vabljeni k poslušanju posnetka koncerta!

 

logo