NovicaPred sušijem – Predavanje dr. Marka J. Hudsona

05/03/2023

Oddelek za azijske študije vabi v sredo, 8. marca, na predavanje dr. Marka J. Hudsona z Inštituta Maxa Plancka za geoantropologijo z naslovom Pred sušijem: arheologija kmetovanja in ribolova v zgodnji Japonski.

Suši je postal eno najbolj globaliziranih živil v sodobnem svetu, vendar je tudi simbol tistega, kar se pogosto dojema kot “tradicionalna” japonska prehrana in kultura prehranjevanja, ki temelji na rižu in ribah. Predavanju bo s pomočjo arheologije na novo ovrednotilo in kritično premislilo take predstave.

 

Japonska je bila eden zadnjih krajev v Evraziji zmernega pasu, kjer so v celoti prešli na poljedelski način življenja. Ena od značilnosti japonske prazgodovine je bil odpor do poljedelstva, kar otežuje domneve, da je bil riž v bronasti dobi v obdobju Yayoi nemoteno sprejet. Kmetijstvo, ki je Japonsko doseglo po letu 1000 pred našim štetjem, je bilo zelo globaliziran evrazijski sistem, ki je poleg riža vključeval tudi proso, ječmen in pšenico. V poznem obdobju Yayoi je velik pomen dobilo tudi drevesničarstvo rodu Prunus. V prvem tisočletju pred našim štetjem so bili prisotni prašiči in piščanci, vendar vloga udomačenih živali v japonskem agropastoralizmu ostaja slabo poznana.

 

Na podlagi nedavnih raziskav predavatelja se bo predavanje osredotočilo predvsem na arheološke in zgodovinske dokaze o uporabi pšenice, plodov Prunusa, kokoši in divjih ptic ter ribolova. Kljub nedavnemu napredku japonske arheobotanike in zooarheologije ostaja veliko vprašanj o tem, kako so se povezali različni elementi predmodernega samooskrbnega gospodarstva. V predavanju bo predstavljena trditev, da je bila komercializacija predmodernih prehranskih virov, proces, ki se je očitno začel že v bronasti dobi, ključni dejavnik, ki si zasluži več pozornosti.

Dr. Mark J. Hudson trenutno deluje kot član Skupine za arheolingvistične raziskave na Oddelku za arheologijo na Inštitutu Maxa Plancka za geoantropologijo. Diplomiral je na Šoli za orientalske in afriške študije (SOAS) Univerze v Londonu, magisterij je opravil na Univerzi v Cambridgeu, doktoriral pa na Avstralski državni univerzi. Prepoznavnost na področju japonologije in japonske arheologije je dosegel že s svojo prvo monografijo <em>Ruins of Identity: Ethnogenesis in the Japanese Islands</em> (1996). Dr. Hudson je med drugim deloval kot raziskovalec in profesor na številnih raziskovalnih ustanovah, na primer na Univerzi v Okayami, Univerzi v Tsukubi, Univerzi Sapporo Gakuin, na Univerzi Nishi Kyushu in na Centru svetovne dediščine Mt Fuji v Shizuoki.


Predavanje v angleščini bo v sredo, 8. marca 2023, ob 16.20 v predavalnici 15 Filozofske fakultete.

 

Vljudno vabljeni!

logo