NovicaNoč raziskovalcev na sejmu akademske knjige Liber.ac

17/05/2023

Na sejmu akademske knjige Liber.ac se bodo od 23. do 25. maja predstavili tudi avtorji, ki sodelujejo v projektu Evropska noč raziskovalcev – Humanistika, to si ti!

Sreda, 24. 5. 2023, 9.30: avla Filozofske fakultete: Študentski projekti na Oddelku za prevajalstvo: pretekli in prihodnji

 

Cliffhanger 1, 2 ; Palčica in Louis Pasteur, pa še Matiček se ženi. To so naslovi prevajalskih projektov Oddelka za prevajalstvo, ki so izšli v knjigah – pa še zdaleč ne vsi. Na Oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete zadnjih 25 let s študenti sodelujemo v različnih prevajalskih projektih, ki jih izdamo v knjigah, ki krožijo med študenti in profesorju celotne UL. Študentje v projektih spoznajo, kako od originala pridemo do prevoda v knjižni obliki, vključno z avtorskimi pravicami in oblikovanjem naslovnice.

Sodelujejo: lekt. dr. Nadja Dobnik, doc. dr. Marija Zlatnar Moe, prof. dr. Tanja Žigon, izr. prof. dr. Adriana Mezeg, izr. prof. dr. Sonia Vaupot in prof. dr. Mojca Schlamberger Brezar ter študentje in študentke Oddelka za prevajalstvo.

 

Sreda, 24. 5. 2023, 11:00, avla Filozofske fakultete: Otvoritev razstave likovnih upodobitev pesmi iz antologije Človek živali in žival človeku v sodobni slovanski poeziji 

 

Dijaki in dijakinje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana so pod mentorstvom svojih učiteljev in učiteljic v likovni jezik prevedli pesmi iz antologije Človek živali in žival človeku v sodobni slovanski poeziji, ki so jo pripravili na Oddelku za slavistiko. Razstava bo v avli Filozofske fakultete na ogled do 9. 6. 2023.

 

Sreda, 24. 5. 2023, 11.30, avla Filozofske fakultete: Recital rgvedske poezije

 

Recital staroindijske rgvedske poezije (15.-12. stol. pr. n. št.) v slovenskih prevodih učitelja in študentov sanskrta ob tradicionalni indijski glasbeni spremljavi. Rgvedska himnika je nastala skozi obdobje treh stoletij (večinoma v času priseljevanja indoarijskih plemenskih skupnosti Kuru in Bharata na področje Peterorečja in uveljavljanja njihove nadoblasti na novo osvojenem območju) ter predstavlja sam vrh pesniške ustvarjalnosti vedske Indije, ki svoj pendant najde šele v sanskrtski poeziji klasičnega obdobja – kavji.

 

Sodelujoči: doc. dr. Luka Repanšek, doc. dr. Nina Petek, Lara Potočnik, Lovrenc Rogelj, Matej Kapus; glasbena spremljava: Igor Leonardi (sitar), Vasilij Štukelj Knežević (table).

 

Sreda, 24. 5. 2023, 17:00, Filozofska fakulteta: Pod večer

 

Dr. Sašo Jerše, zgodovinar, profesor na Oddelku za zgodovino FF, bo prebiral odlomke iz svoje najnovejše knjige Angelus novus. O sedanji preteklosti. – Prihodnosti., ki je nedavno izšla pri Založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Knjiga govori o zgodovini naših nesmislov in smislu, ki se v našem spominu kdaj pa kdaj le utrne. Knjiga Angelus novus je dvojčica knjige Sociodiceja predmoderne – Ustvarjanje družbenega smisla v poznem srednjem in zgodnjem novem veku, ki jo je Sašo Jerše lani izdal pri Slovenski matici.

 

Sreda, 24. 5. 2023, 19:00, Filozofska fakulteta: Slovanski večer – Človek živali in žival človeku

 

Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani je izšla antologija Človek živali in žival človeku v sodobni slovanski poeziji, ki so jo pripravili na Oddelku za slavistiko. Izid antologije je koordinirala dr. Namita Subiotto.

 

Izid antologije bo v avli Filozofske fakultete od 24. 5. do 9. 6. 2023 spremljala razstava likovnih upodobitev pesmi iz antologije, ki so jih naredili dijaki in dijakinje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana.

 

Četrtek, 25. 5. 2023, 16:00, Foersterjev vrt: Predstavitev štirih knjig

 

S svojimi razmišljujočimi poetikami s področja večnaslovniške književnosti se bodo predstavili štirje akademski ustvarjalci.

 

Med njimi je tudi Mateja Gaber, (FF UL) doktorica znanosti s področja literarnih ved, lektorica za nemški jezik, ki se ukvarja s srednjeveško nemško književnostjo. Je avtorica prvega dela trilogije Svet, kot iz škatlice vzet (2021), v katerem na domiseln in duhovit način združuje znanost in umetnost ter reprezentira avtobiografijo, ki je hkrati fikcija; predstavlja svet v sebi in sebe v svetu.

 

Akademske poetike dr. Mateje Gaber, dr. Gaje Maje Klarendić (MF), dr. Sare Špelec (FF) in Mateja Tratnika (FF), ki so za razliko od mnogih popularnih piscev-nebralcev pisci-bralci, bosta predstavila akademik prof. dr. Boris A. Novak (SAZU, FF) in prof. dr. Milena Mileva Blažić (PEF). Združujeta namreč dva pristopa: prvi kreativno pisanje in branje ter druga kreativno branje in pisanje.

 

Četrtek, 25. 5. 2023, 17:30, Foersterjev vrt: Minezang – predstavitev monografije o nemški srednjeveški ljubezenski liriki

 

V sklopu projekta Evropske noči raziskovalcev – Humanistika, to si ti!, je nastala monografija Minezang. Prvenstveno gre za izbrane pesmi nemške srednjeveške ljubezenske lirike, minezanga, ki tematizirajo živalski svet. To so največkrat pesmi, v katerih se pojavijo sokoli, orli, pojoče ptice v gozdu, a tudi koze, opice, želve in druge živali.

 

Izhodiščni izbor pesmi je tako sprva bil zamejen z živalsko tematiko. Toda literarna bera minezanga je tako bogata in raznolika, da je avtorica izbor pesmi razširila z najbolj prepoznavnimi pesmimi glavnih predstavnikov nemške srednjeveške lirike in jih iz srednjevisoke nemščine prevedla v slovenščino.

 

S prevajalko in avtorico spremne študije dr. Matejo Gaber se bo pogovarjal Rok Pečečnik.

 

 

Vljudno vabljeni k spremljanju celotnega programa sejma akademske knjige Liber.ac!

 

logo