NovicaMednarodno priznanje za inovativno zdravljenje simptomov pasje demence

01/02/2023

Pri Alzheimerjevi bolezni zaradi še neznanih razlogov odmirajo možganske celice. Zaradi tega se v možganih močno zmanjša koncentracija acetilholina, živčnega prenašalca, ki je odgovoren za spomin in učenje. Zato imajo bolniki z Alzheimerjevo boleznijo značilne motnje spomina in drugih kognitivnih funkcij.

Človekovi najboljši prijatelji lahko zbolijo za boleznijo, ki je zelo podobna Alzheimerjevi bolezni pri ljudeh. Pes, ki trpi za demenco, ne prepozna lastnikov, ne mara božanja, spremeni obnašanje (agresivnost ali plahost), ima slabo orientacijo (ne najde izhoda iz domačega prostora), laja brez vzroka, laja ponoči, deluje zmedeno, hodi brezciljno, je manj aktiven, ima “nesreče” v stanovanju in ne maha več z repom kot včasih.

 

Zaviralci butirilholinesteraze delujejo tako, da preprečijo razgradnjo acetilholina v možganih in tako podaljšajo čas njegovega delovanja. S tem se izboljšajo kognitivne funkcije bolnikov.

 

Pripravili smo ogromno novih zaviralcev, med katerimi pa je najbolj zanimiv ta, ki mu pravimo »sulfonamid«. Ta molekula ni učinkovita le na izoliranem encimu (in vitro), ampak tudi na živih živalih (in vivo), saj izboljša spomin, kognitivne funkcije in učne sposobnosti miši s povzročenimi simptomi Alzheimerjeve bolezni. Ne deluje pa le na laboratorijskih živalih, temveč tudi na dejanskih bolnikih, ker izboljša kognitivne funkcije in kakovost življenja psov, ki trpijo za demenco. Najpomembnejše je, da naš sulfonamid ne povzroča neželenih holinergičnih učinkov (slinjenje, bruhanje, driska, motnje gibanja), značilnih za druge učinkovine, ki povečujejo raven acetilholina v možganih.

 

Naše zdravilo smo patentirali in ga želimo licencirati farmacevtskemu podjetju, ki se ukvarja z zdravjem živali ali ljudi.

 

Za razvoj tega zdravila smo prejeli številne nagrade:

– Rektorjeva nagrada za naj inovacijo Univerze v Ljubljani 2016 (2. mesto)

– Dekanova nagrada Fakultete za farmacijo 2017

– Falling Walls Lab Ljubljana 2019 (1. mesto)

– ARRS Odlični v znanosti 2019

– Nagrada BioFIT 2022 za najbolj inovativen projekt s področja zdravja živali.

 

Najpomembnejši slovenski raziskovalci, ki so sodelovali pri razvoju tega zdravila:

– dr. Urban Košak, FFA

– dr. Stanislav Gobec, FFA

– dr. Damijan Knez, FFA

– dr. Maja Zakošek Pipan, VF

– dr. Gregor Majdič, VF

– prof. dr. Simon Žakelj, FFA

– dr. Jurij Trontelj, FFA

– prof. dr. Ilija German Ilić, FFA

– dr. Odon Planinšek, FFA

– prof. dr. Anja Pišlar, FFA

– dr. Janko Kos, FFA

– dr. Jure Stojan, MF

– dr. Marko Živin, MF.

 

 

dr. Urban Košak, Fakulteta za farmacijo

 

 

 

Za inovativno zdravljenje simptomov pasje demence je dr. Urban Košak s svojo ekipo prejel nagrado za najbolj inovativen projekt na področju zdravja živali na dogodku Biofit 2022 v Strasbourgu.

 

Svoje znanje in izkušnje o razvoju zdravil za pasjo demenco je delil tudi z otroki, ki so septembra obiskali aktivnosti Evropske noči raziskovalcev na Fakulteti za farmacijo.


logo