Program

30/09/2022

Kabinet čudes

Del grafičnega ateljeja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) so študentje spremenili v kabinet čudes in s tem spodbudili domišljijo vseh, ki so sodelovali pri tem projektu – tako ustvarjalcev kot tudi gledalcev. Po odprtju razstave so publiko povabili v grafične delavnice ALUO, kjer so predstavili del procesa tiskanja grafik in ustvarjanja v tem zanimivem mediju.

17:00

ALUO, Erjavčeva cesta 23, Ljubljana
Humanistika Logo

Kabineti čudes so že od renesanse naprej burili domišljijo, saj so bili simbol intelektualnega in kulturnega pomena. Zbiratelji so v posebnih prostorih, ki so bili pravzaprav predhodniki muzejev, hranili zbirke različnih predmetov, umetniških del, herbarijev in nagačenih živali, zlasti neobičajnih primerkov.

Nekateri navdušeni zbiralci so s sestavljanjem nagačenih živali ustvarjali čudežna bitja.

V 21. stoletju se umetnost seli tudi v virtualni svet računalniških programov, kjer nova tehnologija omogoča manipulacijo podob bolj kot katerakoli tehnologija doslej. V tradicionalno likovno prakso je vstopila nova estetika digitalizacije, vendar kljub temu koncept kolaža ostaja tudi danes vseprisoten v umetniškem ustvarjanju.

Študenti in študentke prve in druge stopnje slikarstva in grafike na ALUO so v projektu z naslovom Kabinet čudes najprej raziskali in potem virtualno kolažirali ter sestavljali podobe človeka in živali, kjer so se človeški deli teles prepletli z živalskimi.

Kolaže nenavadnih kreatur so študentje ustvarili digitalno, kasneje pa so jih prevedli v analogna likovna dela v klasičnih grafičnih tehnikah, ki so jih izvedli v grafičnem ateljeju.

Poiskali so slike različnih živalskih vrst, raziskali tudi izumrle vrste in jih združili s slikami bitij iz današnjega časa. Na ta način so opozorili na pomembnost spoštovanja vsakega živega bitja ter ponudili razmislek o tem, da ima vsako živo bitje pomembno mesto in da s svojim odnosom do živali oblikujemo svet.

Razstava je bila na ogled v petek, 30. 9. 2022, ob 17. uri v prostorih ALUO. Po odprtju razstave so ustvarjalci povabili publiko v grafične delavnice ALUO, kjer so predstavili del procesa tiskanja grafik.

Koordinatorica projekta: mag. Zora Stančič, ALUO

 

Umetniško delo: Pes, sitotisk, 2022, avtor: Valentin Radulović, študent 2. letnika slikarstva, ALUO