Program

30/09/2022

Domače živali v mestih v izrednih razmerah

Delavnici za otroke in družine z naslovom Domače živali v mestih v izrednih razmerah 1. in 2. svetovne vojne sta bili posvečeni vprašanju, kako se je interakcija med živalmi in ljudmi spreminjala v času kriz v 20. stoletju. Udeleženci so se naučili iskanja zgodovinskih virov in oblikovanja zin knjižice. Dobrodošli so bili tudi hišni ljubljenčki!

18:00-21:00

Inštitut za novejšo zgodovino, Privoz 11, Ljubljana
Humanistika Logo

Marca 2020 je bila v Sloveniji razglašena epidemija COVID-19. Zaradi množičnega odrejanja dela na domu so tudi prostori Inštituta za novejšo zgodovino ostajali prazni. Zaposleni, ki so občasno delali v pisarni, so s seboj pripeljali svoje hišne ljubljenčke, kar je marsikateremu raziskovalcu pomagalo prebroditi čas epidemije.

Ta pozitivna izkušnja je sprožila vprašanje, kako se je interakcija med živalmi in ljudmi spreminjala v času kriz v 20. stoletju. Odgovore smo poiskali na dveh delavnicah.

Prva delavnica je bila namenjena učencem od 1. do 5. razreda osnovne šole, druga pa učencem od 6. do 9. razreda. Udeleženci so se naučili, kako poiskati različne vire in iz njih izluščiti zanimive zgodbe, ki obravnavajo (domače) živali v Ljubljani med 1. in 2. svetovno vojno. Iz zbranih zgodb, fotografij in risb so nato izdelali knjižico, manjkala pa ni bo niti slastna malica. Za pristnejše vzdušje so lahko udeleženci s seboj pripeljali svoje hišne ljubljenčke (ustrezno socializirane pse).

Koordinator projekta: dr. Andrej Pančur, INZ