Program

29/09/2023

Čutni sprehod s psom: sprehod za tačkami svojega psa

Pasjeljubce in pasjeljubke vabimo na posebno izkušnjo pasjega in čutnega sprehoda.

15:00-16:30

Ljubljana
Humanistika Logo

Kolikor so psi podobni ljudem v skupnih vsakdanjih izkušnjah, so tudi povsem različni od njih: svoj svet čutijo in izkušajo na povsem drugačne načine kot ljudje. Njihov svet oblikujejo vonji in ne barve. Premikajo se po štirih in uporabljajo svoj gobček na najrazličnejše načine, podobno kot mi roke. Telesno temperaturo uravnavajo s predihavanjem in ne s potenjem, razen na tačkah. V njihovem vidu ne prevladujejo barve.

 

V čutnem sprehodu z vidika psa bomo združili izkušnjo čutnega sprehoda, ki ga razvijamo v čutni antropologiji. Sprehodili se bomo s svojim kužkom in ga vodili po poti, ki jo bosta izbrala voditelja sprehoda, Marie-Claire Pagano, doktorandka vedenjske informatike s Šole za naravoslovne in okoljske vede Univerze v Newcastlu, in prof. dr. Rajko Muršič, etnolog oz. antropolog z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Pri izvedbi sprehoda bo sodelovala še vodnica psov Alja Willenpart.

 

Sprehod poteka v tišini, sprehajalci in sprehajalke pa se v tišini, brez medsebojnega govorjenja in uporabe mobilnih naprav povsem posvetijo čutni zaznavi prostora, po katerem se sprehajajo: opazujejo, poslušajo, vonjajo, po potrebi se česa dotaknejo. Tokrat bodo to počeli, povezani s svojimi štirinožnimi prijatelji, v okolju, ki bo povezoval pasje načine zaznavanja okolice, na kar bomo sprehajalci in sprehajalke še posebej pozorni.

 

Namen sprehoda je pustiti psom, naj sami izberejo pot, po kateri hodijo, in vodijo sprehod skozi svojo perspektivo, tako da nastopijo kot aktivno delujoči člen čutnega sprehoda. Sprehod bomo začeli z 10-minutnim pogovorom in predstavitvijo pravil in načina izvedbe individualnega čutnega sprehoda in opisom pasje perspektive in senzorike. Skrbniki psov se nato razidejo za svojimi psi, ki bodo ves čas pripeti na povodce, na 20- do 30-minutni sprehod. Po končanem sprehodu se bomo zbrali na izhodišču in se pogovorili o tem, kako so potekali sprehodi, drugim sprehajalkam in sprehajalcem pa bomo predstavili morebitna nova opažanja. Skupaj naj bi sprehod trajal približno eno uro in 30 minut.

 

Na sprehod pripeljite svojega psa ali psičko; sprehoda z enim psom ali psičko se lahko udeleži več sprehajalk in sprehajalcev.

 

Točno lokacijo sprehoda bomo sporočili udeležencem in udeleženkam.

 

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest (do največ 10 psov) na elektronski naslov rajko.mursic@ff.uni-lj.si

 

Koordinator: dr. Rajko Muršič, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, FF